Algemene info spataders

Anatomie

In ons lichaam wordt het bloed vervoerd via bloedvaten. Deze bloedvaten zijn te onderscheiden in slagaderlijke vaten (arteriën) en aderlijke vaten (venen). Zuurstofrijk bloed gaat vanuit de longen naar het hart. Vanuit het hart wordt het via de slagaderen het lichaam ingepompt. Via een netwerk van haarvaten komt het zuurstofrijke bloed in organen, weefsels en spieren waar het een belangrijke rol speelt bij het verbrandingsproces waarbij energie en warmte vrijkomen. Het inmiddels zuurstofarme bloed wordt vervolgens mede door de pompfunctie van de spieren in de benen via de aderen weer teruggevoerd naar het hart.

spataders_anatomie Een ingenieus kleppensysteem in met name de aders van de benen zorgt ervoor dat het bloed niet terug kan stromen ten gevolge van de zwaartekracht. Als het zuurstofarme bloed tenslotte weer in het hart komt wordt het verder naar de longen gepompt waar het opnieuw van zuurstof wordt voorzien.


Wat zijn spataderen

spataders Spataderen zijn abnormaal verwijde, gekronkelde vaten in de benen waarin het bloed niet goed kan stromen door onvoldoende werking van het kleppensysteem. Door de pompfunctie van de spieren in het been wordt het bloed in de aderen wel omhoog in de richting van het hart gestuwd, maar door de werking van de zwaartekracht en de niet goed sluitende kleppen zakt het bloed vervolgens weer naar beneden. Hierdoor verwijden de aders verder en raken er nog meer functionerende kleppen in de aders defect, waardoor er meer spataderen ontstaan.


Hoe ontstaan spataderen

spataders_2 Door verschillende oorzaken kunnen de kleppen in de oppervlakkige ader gaan lekken. Dat kan bijvoorbeeld omdat er te veel druk op de kleppen komt te staan, omdat het bloedvat wijder wordt of omdat de kleppen zelf zwak zijn aangelegd. Als de kleppen lekken, wordt de druk onder die kleppen in de ader groter. Hoe groter de druk, des te wijder het bloedvat, waardoor er meer kleppen bezwijken. Na verloop van tijd worden de gevolgen zichtbaar als spataderen.


Wat zijn de oorzaken van spataderen?

Deze aandoening komt vaak in bepaalde families voor en kan erfelijk bepaald zijn. Door een aangeboren zwakte van het steunweefsel van de aderen kunnen de kleppen defect raken en kunnen spataderen ontstaan. Ook tijdens de zwangerschap kunnen spataderen ontstaan. Deze zijn overigens meestal niet blijvend en kunnen na de zwangerschap weer vanzelf verdwijnen. Factoren die bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van varices zijn onder andere hormonale factoren en beroepsactiviteiten waarbij langdurig rechtop wordt stil gestaan.

Spataderen kunnen ook het gevolg zijn van een thrombosebeen. Bij een thrombosebeen zijn de dieper in het been gelegen aderen verstopt geraakt en moet het bloed via de oppervlakkige aderen worden teruggevoerd naar het hart. Door deze overbelasting worden oppervlakkige aderen overrekt en ontstaan spataderen.

Welke klachten kunt u ondervinden?

Onder invloed van de zwaartekracht en de niet goed functionerende kleppen wordt het bloed door de aderen niet goed afgevoerd en ontstaat stuwing van zuurstofarm bloed in de benen. Dit leidt tot klachten zoals kramp of een moe, zwaar gevoel in de benen. Soms kan zelfs na een dag staand werk, een vochtophoping (oedeem) rond de enkels ontstaan.

Na langere tijd kan door de slechte bloedcirculatie de afgifte van afvalstoffen uit de weefsels aan het bloed bemoeilijkt worden. Aan de huid is dit dan goed te zien. Er kan eczeem ontstaan en kleine wonden genezen minder snel. Soms leidt dit tot een “open been”.

Ook oppervlakkige ontstekingen in de aderen (phlebitis) kunnen veel klachten veroorzaken. In zeldzame gevallen kan er een vaak heftige bloeding ontstaan uit een gesprongen spatader.

Het Duplex-onderzoek

duplex_onderzoek_spataders

Dit Echo-onderzoek is geheel pijnloos en wordt poliklinisch uitgevoerd. Er wordt gebruik gemaakt van ultrageluidsgolven waarmee onder andere de stroomrichting van het bloed in de aderen kan worden bepaald. Op deze manier kijkt men of de kleppen in de aderen goed functioneren.
Zowel anatomie als niet goed functionerende kleppen als obstructie/verstopping zijn goed in beeld te brengen met behulp van duplexonderzoek . Met duplexonderzoek is ook het diepe adersysteem goed in beeld te brengen. Het onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten per been.


Indeling en vergoeding

Of de verdere behandeling aan uw spataderen wordt vergoed, is afhankelijk van de CEAP classificatie van uw aandoening. Deze indeling is als volgt:

  • C0 Geen zichtbare of voelbare veneuze afwijkingen
  • C1 Besenreiser of reticulaire venen, bijvoorbeeld berkentakjes, kleine verkleuringen
  • C2 Spataderen overig (middelgroot, groot, zijtak, stam)
  • C3 Oedeem zonder verdere huidveranderingen
  • C4 Tekenen van veneuze insufficiëntie (hyperpigmentatie, keratose, eczeem)
  • C5 Tekenen van veneuze insufficiëntie plus litteken van genezen open been
  • C6 Tekenen van veneuze insufficiëntie en een zweer ten tijde van het onderzoek

Zorgverzekeraar

Niet of slechts gedeeltelijk vergoed

De zorgverzekeraars geven geen vergoeding voor klachten die tot de C0, C1 en C2 groep behoren via de basisverzekering. Het gaat hier voornamelijk om cosmetische behandelingen van spataderen. Valt uw aandoening in de C2-klasse, dan kan dit eventueel vanuit het aanvullende pakket van uw zorgverzekeraar worden vergoed. Dit is per polis verschillend.

De criteria om voor vergoeding in aanmerking te komen veranderen voortdurend. Er zijn nieuwe criteria in de omloop waarbij gesteld wordt dat om voor vergoeding in aanmerking te komen uw spataders een minimale diameter moeten hebben. Deze diameter moet worden bepaald aan de hand van het Duplex-onderzoek. Uw vaatchirurg kan u hierover informeren. Voor exacte details verwijzen wij u naar de website van uw ziektekostenverzekeraar.

Terug naar boven