Plaatselijke verwijdering slokdarmkanker

Plaatselijk weghalen van de slijmvlieslaag

In uitzonderingsgevallen wordt de slokdarmkanker reeds ontdekt tijdens een gastroscopie die werd aangevraagd om andere redenen, bv. aanhoudend zuurbranden, controle van een Barrett-slokdarm.

emr4 emr5


Indien de tumor beperkt is tot ALLEEN de slijmvlieslaag kan het slijmvlies met de tumor plaatselijk worden verwijderd (zgn. Endoscopische Mucosa Resectie kortweg EMR). Het slijmvlies wordt met een injectienaald aangeprikt (ingebracht via een dun werkkanaaltje in de gastroscoop). Door het inspuiten vaneen vloeistof wordt het van de spierlaag eronder losgemaakt, omhoog gezogen en afgesneden met een kleine elektrische lasso. (zie bijgaande foto’s). Er ontstaat hierbij een wondje (kratertje) waarbij je op de onderliggende spierlaag kijkt (NB. Er bestaat een kleine kans op het ontstaan van een gat in de slokdarm.

Op onderstaande foto’s genomen tijdens een inwendig kijkonderzoek in de slokdarm ziet u in de diepte de overgang en de opening naar de maag (blauwe pijl). Binnen de zwarte cirkels een zeer kleine tumor die is weggehaald middels EMR. De 2e foto toont het kleine wondje (restkrater) (± 1 a 2 cm diameter) en vervolgens het resultaat na genezing (3e foto).

emr2c


(Bron: Integrated Medical and Surgical Gastroenterology 2004 Bohn Stafleu Van Loghum; met permissie van auteur Prof. Dr. J.J.B. van Lanschot)

Het slijmvlies met de tumor wordt onderzocht. Indien er daadwerkelijk sprake is van een beperking van de groei tot de slijmvlies laag kan besloten worden om het hier bij te laten. De kans op lymfeklieruitzaaiingen is in dit geval minder dan 5%. De wond vult zich zeer weer met slijmvlies en littekenweefsel. Uiteraard moet de plaats frequent worden gecontroleerd middels een gastroscopie met afname van weefselbiopten. Indien er echter sprake is van een kwaadaardige tumor die door de dunne slijmvlieslaag heen groeit neemt de kans op lymfeklieruitzaaiingen snel toe tot 30 – 40%. In dit geval kan meestal niet worden volstaan met deze beperkte ingreep en zal een buismaagoperatie (zie onder) moeten plaatsvinden.

Fotodynamische therapie

Dit is vergelijkbaar met bovenstaande therapie, echter hierbij wordt het weefsel behandeld met lasertherapie. Het kan soms worden gebruikt in combinatie met EMR.

Terug naar boven