Anale huidflapjes (skintags)

Chirurgische behandeling van overtollige huidflapjes aan de anus (Skin tags)(inclusief operatieverslag)

Inleiding

Deze webpagina geeft bondige informatie over skin tags (vaak verwoord als anale huidflapjes/uitstulpingen). Bij het lezen van deze brochure dient men zich te realiseren dat de situatie voor iedereen anders kan zijn.

Wat zijn skin tags / anale huidflapjes?

skin_tag_anaal

Skin tags bestaan in feite uit “"itgerekte anale huidplooien" die ontstaan ten gevolge van de aanwezigheid van aambeien. Vaak worden ze verward met aambeien omdat ze bovendien gelijktijdig kunnen voorkomen en ze het gevolg zijn van aambeien.

Aambeien zijn in feite een soort spataderen in de anus welke uitzetten en naar buiten zakken. Na verloop van tijd wordt de anale huid uitgerekt en deels vooruit geduwd door de verder naar buiten zakkende aambeien.

Met name door jeuk en langdurig krabben raakt de huid geirriteerd, en zwelt op. Hoewel de aambeien in een vroegtijdger stadium alleen met persen tijdens de stoelgang naar buiten komen, blijven deze skintags altijd uitwendig zichtbaar. Door de onregelmatigheid van de anus is het lastiger de anus goed schoon te maken na de stoelgang.


Aanvullend onderzoek

Behalve een kort inwendig anaal onderzoek is aanvullend onderzoek alleen nodig indien het klachtenpatroon aanleiding geeft tot verdenking op een onderliggende aandoening: bv igv bloed bij de ontlasting, e.a.

Behandelingsopties

Aangezien aambeien de onderliggende oorzaak zijn dient eerst te worden onderzocht in hoeverre hiervoor behandeling noodzakelijk is: zie aambeien. Afhankelijk van de grootte en de aanwezigheidsduur van de skintags kan een of meerdere rubberbandligaties (RBL) van aambeien als begeleidend resultaat reeds voldoende reving van de anale huid naar binnen toe bewerkstelligen zodat aanvullende verwijdering niet nodig is.

Indien er echter na RBL-behandelingen nog steeds sprake is van enkele skintags waarvan klachten (hygiëne, irritatie) kan een excisie (liefst onder narcose) worden voorgesteld. (zie onder voor een beeldverslag van de ingreep)

Na de ingreep

Na verwijdering van de skintags worden de wondjes opengelaten en genezen spontaan. (schoonhouden dmv dagelijks zitbaden / afspoelen onder douche) Zolang de wondjes nog niet volledig genezen zijn scheiden ze nog wondvocht af en kunnen ze pijnklachten geven. Eventueel kan tijdelijk een laxeermiddel worden gebruikt.

Operatie

De ingreep vindt meestal plaats in dagbehandeling, onder algehele (korte) narcose omdat dat het meest comfortabel is.

De patient wordt geopereerd in rugligging met in dit geval de benen omhoog geplooid in beensteunen.

operatie_skin_tag1

Foto 1

inspuiten_skin_tag

Foto 2


De skintag wordt vastgepakt met een pincet en aan de basis ingespoten met een vloeistof waarin adrenaline (bloedvatvernauwer: minder bloeding tijdens de ingreep) en een pijnstiller (voor extra pijnstilling na de ingreep)
De skin tag zwelt daardoor iets op (foto 2)

diathermie_skin_tag

Foto 3

operatie_skin_tag3

Foto 4


Met een diathermie (electrisch mes) wordt de skin tag in zijn geheel weggeseneden (foto 3)
Aan de tegenovergelegen zijde wordt op vergelijkbare wijze een tweede skin tag verwijderd.(foto 4)

na_excisie_skin_tag

Het eindresultaat onmiddellijk na de ingreep: kloksgewijs bestaan er twee wondjes op resp. 12hr en 6hr, welke in de navolgende weken spontaan zullen genezen en schoon gehouden moeten worden dmv dagelijks een of meerdere zitbaden of douche.

Opm.: Tussen twee excisie-plaatsen moet een stukje anale huid gespaard blijven om vernauwing van de anus door littekenvorming te voorkomen. Daarom kan tijdens 1 operatie slechts op een beperkt aantal plaatsen (3 of minder) skintag-excisie plaatsvinden.


Terug naar boven