Begeleiding mammacare

Verpleegkundig specialist / Nurse practitioner

Tijdens uw eerste en daaropvolgende bezoeken op de mammapoli krijgt u niet alleen te maken met uw behandelend oncologisch chirurg maar ook met een verpleegkundig specialist. Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met minimaal 2 jaar werkervaring die een speciale aanvullende opleiding heeft gevolgd en daarbij een Master Degree in Advanced Nursing heeft behaald.
Een verpleegkundig specialist is bevoegd om zelfstandig bepaalde medische handelingen voor te schrijven en uit te voeren. Zij neemt een aantal taken over van artsen. De verpleegkundig specialist doet dit altijd onder supervisie van en in samenwerking met de behandelend medisch specialist. Voor, tijdens of na het contact met de patiënt overlegt de verpleegkundig specialist met de arts.
Door hun invalshoek vanuit een verpleegkundige achtergrond vormen zij een waardevolle aanvulling van het mammateam.

Op de mammapoli kunnen zij bijvoorbeeld het eerste contact leggen en in overleg met de oncologisch chirurg reeds enkele onderzoeken afspreken.

Tijdens de herhaalde bezoeken in de controleperiode kunt u zowel door uw oncologisch chirurg alsook door een verpleegkundig specialist worden gecontroleerd.

Help mij…!!! Hoe houd ik het overzicht en de controle?…,

Als je de diagnose borstkanker krijgt wordt je leven op zijn kop gezet. Bijgaande borstkanker-app kan je helpen tijdens en na je behandeling door alle informatie over jouw situatie op één plek bij elkaar te zetten. Het ondersteunt je, geeft je overzicht en door verschillende handigheden kan het de dialoog met je arts verbeteren en je helpen bij het nemen van beslissingen.
Klik op de onderstaand plaatje…..

borstkanker_app_hulp

De mammacare-verpleegkundige

U heeft kort geleden en onverwacht te horen gekregen, dat u borstkanker heeft. Dat komt hard aan. We begrijpen ook dat dit niet makkelijk voor u is. Borstkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. Dit kan een borstsparende operatie zijn of een borstamputatie. Soms worden een of meerdere klieren in de oksel verwijderd. In alle gevallen is dit een grote ingreep. Geestelijk en lichamelijk kan dit een grote belasting voor u en uw naaste omgeving zijn. De mammacare verpleegkundige probeert u hierin te ondersteunen.

De mammacare-verpleegkundige heeft zich door middel van een specifieke opleiding gespecialiseerd. De specialisatie bestaat uit de zorg voor en de begeleiding van vrouwen met borstkanker. Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk de gevolgen van uw borstamputatie, borstsparende operatie en eventueel het okselkliertoilet leert inpassen in uw leven. Dit vergt de nodige inzet van uzelf maar ook van uw naaste familieleden.

Wat doet de mammacare-verpleegkundige?

Omdat u in de meeste gevallen al weet dat u een operatie te wachten staat, zult u door uw arts verwezen worden naar de mammacare-verpleegkundige.

Als duidelijk is wat de behandeling gaat worden, kan de mammacare-verpleegkundige u informatie geven over allerlei zaken omtrent de operatie. Maar ook over de gang van zaken tijdens uw verblijf in het ziekenhuis. Naar behoefte kan ze u informeren over borstprothesen of operatieve borstreconstructie. Het is verstandig om bij deze informatieve gesprekken uw partner te betrekken. Maar dit kan natuurlijk ook een van de kinderen, een familielid of een goede vriend of vriendin zijn.

Weer thuis

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor de mammacare-verpleegkundige op de polikliniek chirurgie. Tijdens deze afspraak zal zij uitgebreid ingaan op vragen en eventuele problemen die u heeft ondervonden. Zij zal verder samen met u bespreken, hoe het thuis gegaan is. De operatiewond wordt gecontroleerd en eventueel worden de hechtingen en of drains verwijderd.

U zult merken dat u vooral de eerste weken veel vragen heeft. Het is een goed idee om die vragen steeds op te schrijven op het moment dat ze bij u opkomen. Als u op het spreekuur komt en u heeft de vragenlijst bij u, dan weet u zeker dat u niets vergeet. Uiteraard kan de mammacare-verpleegkundige geen puur medische vragen beantwoorden, maak dus een apart lijstje voor uw vragen aan de chirurg. Aan een afspraak bij de mammacare-verpleegkundigen zijn geen kosten verbonden.

Lotgenotencontact

Hebt u tijdens uw opname behoefte om met iemand te praten die eenzelfde borstoperatie heeft ondergaan, geeft u dat dan door aan de verpleegkundige. U kunt ook contact opnemen met een lotgenote als u weer thuis bent. Dit kan eventueel via de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN).

Hoe vertel ik het mijn kinderen….??

kankerspoken

Als moeder van kinderen staat u, zeker in het geval de kinderen nog klein zijn, voor een duivels dilemma: "Doet u er goed aan om uw kinderen te vertellen dat u kanker heeft of kunt u het beter verzwijgen?" En welke reacties kunt u verwachten?

Het liefst zou u het hen willen besparen. Maar kan dat eigenlijk wel? Het zijn vragen die u bekend in de oren zullen klinken.
Toch is openheid belangrijk. Want alleen dan kunnen uw kinderen er iets mee. En u kunt hen leren hoe met verdriet, zorgen, boosheid en angst om te gaan.

Gelukkig is er hulp: De Stichting "Verdriet in je hoofd" heeft hiervoor een zeer fraaie website in de lucht waarop u samen met uw kinderen kunt surfen om zo moeilijke onderwerpen op een kindvriendelijke en begrijpelijke wijze bespreekbaar te maken.
De website www.kankerspoken.nl is een waardevolle aanwinst in de hulpverlening.


Hoe nu verder?

Reeds in het ziekenhuis wordt u geïnformeerd over de mogelijkheden (indien nodig) van prothesevoorziening. In geval van borstamputatie zonder gelijktijdige borstreconstructie krijgt een tijdelijke prothese mee als vulling in de BH. In speciaal hiervoor ingerichte winkels kunt u vervolgens met een verwijzing een definitieve uitwendige borstprothese aanschaffen. Deze kan op de huid worden geplakt. (Vergoed door ziektekostenverzekering).

Tevens krijgt u desgewenst de adressen van informatiecentra, lotgenotencon­tact en professionele begeleiding.
Een ander gevolg van de behandeling van borstkanker is dat u geadviseerd wordt, hoe gunstig de situatie ook lijkt, vele jaren onder controle te blijven. Deze controles zijn niet alleen bedoeld om bijtijds in te grijpen als de ziekte toch weer de kop opsteekt, maar ook voor de gezonde borst. Voor u wil dat zeggen: steeds weer wat spanning voor iedere controle (gelukkig meestal ook weer de opluchting daarna), maar ook de mogelijkheid vragen te bespreken.

Sneller emotioneel herstel met zelfhulpwebsite Radboudumc (klik op de foto)

Ga naar het zelfhulp programmaVrouwen die na de behandeling van borstkanker het online zelfhulpprogramma Op adem na borstkanker gebruiken, kunnen sneller omgaan met de emotionele problemen waar ze tegenaan lopen. Dat blijkt uit onderzoek van Sanne van den Berg en collega’s van het Radboudumc dat is gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.
Het landelijke zelfhulpprogramma www.opademnaborstkanker.nl op het gezondheidsplatform Karify ondersteunt het emotionele herstel van vrouwen die klaar zijn met de primaire behandeling van borstkanker. De zelfhulpwebsite is ontwikkeld omdat vrouwen op dit vlak vaak nog veel behoefte aan zorg hebben, maar die zorg niet snel en gemakkelijk toegankelijk is.

Alle vrouwen die de behandeling van borstkanker achter de rug hebben, kunnen van de website gebruik maken. Iedere vrouw begint met een zelftest die uitwijst of het programma geschikt is om de bestaande vragen of problemen aan te pakken. Vervolgens kunnen ze via de website zelf aan de slag met hun emotionele klachten, zonder tussenkomst van psychologen of andere medische specialisten. Het programma duurt zestien weken en een jaar toegang tot de website kost eenmalig €19,95. er zijn reeds ziektekostenverzekeraars die dat vergoeden.

Terug naar boven