Kom ik in aanmerking voor operatie longkanker?

Chirurgische behandeling afhankelijk van type longkanker

Elk jaar wordt er in Nederland bij ongeveer 8.000-9.000 mensen longkanker vastgesteld. Voor de behandeling van longkanker is het van groot belang een onderscheid te maken tussen twee groepen:

 • Kleincellige longkanker (Small Cell Lung Cancer (SCLC)); ongeveer 20-25% van alle nieuwe gevallen van longkanker in Nederland. Het merendeel is het gevolg van roken. Dit type longkanker (SCLC) komt vrijwel nooit in aanmerking voor een chirurgische behandeling omdat de tumor op het moment van diagnose meestal reeds is uitgezaaid. De prognose van dit type longkanker is meestal zeer slecht (enkele maanden). De behandeling bestaat meestal uit chemotherapie al of niet in combinatie met bestraling. Dit type longkanker wordt op deze pagina’s NIET besproken.
 • Niet-kleincellige longkanker (Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC)); ruim 80% van alle nieuwe gevallen van longkanker waarbij mannen in de meerderheid zijn (4 van de 5 patienten). Er bestaat een lichte daling in het aantal nieuwe gevallen van longkanker bij mannen. Desalniettemin is longkanker bij mannen nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak door kanker. Bij vrouwen neemt het aantal nieuwe gevallen met longkanker daarentegen iets toe. Waarschijnlijk komt dit door het rookgedrag.

Criteria om voor een longoperatie in aanmerking te komen

Om voor een operatie in aanmerking te komen wordt rekening gehouden met diverse criteria:

 • Uw algehele lichamelijke conditie
 • Longfunctie: uw longarts onderzoekt of u nog voldoende zuurstof kunt opnemen met het resterend longweefsel indien een stuk long wordt verwijderd
 • Tumorkenmerken: klierstatus_prognose_longkanker
  • tumorgrootte en locatie in de long: zeer grote tumoren, of tumoren die vastzitten aan vitale organen (bv. hart/slokdarm) kunnen niet worden verwijderd; soms kan een voorbehandeling met gecombineeerde radio-chemotherapie worden overwogen
  • uitzaaiingen in lymfeklieren: indien lymfeklieren ver verwijderd (rode bolletjes op de foto) van de oorspronkelijke tumor reeds zijn aangetast is het verwijderen van de long met tumor (gele bol op foto) helaas niet zinvol meer; indien klieren dichterbij de tumor gelegen (lichtblauwe bolletjes op de foto) zijn aangetast komt u in principe voor een operatie in aanmerking.
   Nota bene: om te onderzoeken of lymfeklieren ver verwijderd van de oorspronkelijke tumor (rode bolletjes) zijn aangetast worden diverse onderzoeken gedaan waaronder CT scan en soms een kijkoperatie langs de grote luchtpijp (mediastinoscopie)
  • uitzaaiingen elders in uw lichaam: helaas is een operatie niet meer zinvol

Terug naar boven