Met gips douchen

Met een gips onder de douche / in bad

onderbeen_gips

Een klassiek “wit” gips mag niet nat worden. Nat gips wordt zacht en verliest zijn vorm en functie; uw botbreuk wordt niet meer goed gestabiliseerd wat nadelig is voor een goede genezing. Kunststof “gips” kan goed tegen water echter als de kous die de huid bedekt nat wordt kan het vocht huidverweking en blaarvorming veroorzaken.


muistrapje

Toch wilt u, zeker in de zomer, graag in bad of onder de douche. Zeker als u er niet op mag steunen hebt u nog een extra handicap hetgeen kan worden ondervangen door op een plastic stoeltje onder de douche te gaan zitten.


Om toch met een gips te kunnen douchen / baden zijn er de volgende mogelijkheden:

  1. been / arm “buiten boord” houden zodat het niet nat wordt: nadeel aflopend water kan toch schade veroorzaken en balanceren op 1 been waarbij het andere moet worden hoog gehouden buiten de douche / bad is onhandig en gevaarlijk (uitglijden). Bij kinderen is dit moeilijk uit te voeren zonder dat de ouder helpt.
  2. bescherm het gips in een (dubbele) plastic zak (bv. vuilniszakken) welke allebei afzonderlijk met een elastiek worden afgesloten: nadeel niet altijd volledig waterdicht, zak kan kapot gaan.
  3. er bestaan hiervoor speciale dikke plastic beschermhoezen met aan de bovenzijde een hermetisch afsluitend rubber waarmee men zelfs onder water in bad kan zitten. De hoezen worden als een sok over het gips aangetrokken. Ze worden echter niet altijd niet vergoed door uw verzekering (10 – 20 euro).
    Voor meer informatie

Zwemmen met gips

gips_in_seal

Nadat u of uw kind na 1 a 2 weken het klassieke gips is wordt vervangen door een kunststof gips bestaat er de mogelijkheid om een “zwemgips” aan te laten leggen. Met dit gips kunt u zwemmen en droogt de huid zonder problemen in het gips na het zwemmen. Vraag ernaar bij uw gipsmeester.


Terug naar boven