Chirurgische behandeling van een Zweepslag (kuitspierscheur)
Hoe is een spier opgebouwd
De kuitspier bestaat net zoals elke andere spier uit groepen spierbundels. Elke spierbundel bestaat op zijn beurt weer uit spiervezels. Al deze spiervezels zijn opgebouwd uit groepen kleiner spiervezels (fibrillen). Alle vezels liggen keurig netjes onderling verbonden in de zelfde richting (lengterichting). Dwars hierop verlopen zich vertakkende bloedvaatjes welke de spiervezels van bloed voorzien.
Wat is een zweepslag
Een zweepslag is een spierscheur. Door een plotse beweging kunnen spiervezels onderling van elkaar afscheuren. In de praktijk moet men zich dit voorstellen als niet met het blote oog waar te nemen hele kleine scheurtjes. Echter omdat kleine bloedvaatjes welke loodrecht op de scheur verlopen kunnen afscheuren ontstaat een kleine bloeding. Wanner men de spier vervolgens aanspant of op de specifieke plaats van de scheur drukt ervaart men een heftige stekende pijn.
Waar ontstaat een zweepslag
Een zweepslag komt meestal voor aan de halverwege binnenzijde van de kuitspier thv de achterzijde van het onderbeen.
Wat zijn de oorzaken
Diverse factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een zweepslag: koud/vochtig weer, onvoldoende warm lopen (warming up), slecht schoeisel, slechte spierconditie door onvoldoende of te eenzijdige training, hellend loopvlak, harde ondergrond, korte plotse ongecoördineerde bewegingen (krachtsexplosies), e.a..
Wat zijn de klachten
De patiënt meldt meestal een plots ontstane heftige pijnsteek in de achterzijde van de kuitspier meestal tijdens sportactiviteiten. Meestal vermoedt men dat iemand anders tegen de kuit heeft geschopt. Bij omkijken is daar echter niemand. lopen nadien gaat zeer moeizaam en met veel pijn gepaard.
Wat voor onderzoeken moeten worden verricht
Allereerst dient ondescheid te worden gemaakt met een Achillespeesruptuur. Het klachtenpatroon in combinatie met de bevindingen bij lichamelijk onderzoek (1 drukpijnlijk punt halverwege de achte-binnenzijde van de kuitspier) zijn meestal voldoende om de diagnose te stellen.
Bij twijfel kan het onderzoek eventueel worden aangevuld met een Echografie van de kuitspier. Zelden is een Röntgenfoto nodig tenzij men bij een a-typisch verhaal een botbreuk moet uitsluiten.
Voor spierrrupturen in het bovenbeen kan eventueel een aanvullende MRI een beter ruimtelijk inzicht verschaffen in de grootte van de scheur. Met name bij topsporters kan dit van belang zijn om de tijdsduur tot herstel beter in te kunnen schatten.
Wat is de behandeling
Massage en andere vormen van goedbedoelde manuele therapie worden ten stelligste ontraden !!! Op het sportveld dient men de spier direct te koelen. Nadien dient een speciale tape te worden aangelegd door een hiervoor speciaal geschoolde gipsverbandmeester. De tape wordt na 2 weken verwijderd tijdens het bezoek op de gipskamer van de Poliklniek Chirurgie. Afhankelijk van de resterende klachten wordt door uw chirurg een 2e tape periode voorgeschreven of een stevige steunzwachtel (Dauerbinde).
Wanneer mag men weer gaan sporten
Over het algemeen herstelt men binnen 4 weken. Pas wanneer men 2 weken klachtenvrij kan lopen/wandelen kunnen de sportieve activiteiten langzaamaan weer worden opgepakt. Van belang ter preventie van een nieuwe zweepslag is
- een goede warming up (= warm lopen!)
- geen stretchen van koude spieren
- goed schoeisel
- bij optredende pijn als signaal van nog onvoldoende herstel: direct stoppen