Chirurgische verwijdering melanoom

Chirurgische behandeling melanoom ("huidkanker"): diagnostische excisie

De verdachte moedervlek wordt onder plaatselijke verdoving, met een marge van 5 mm rondom, uitgesneden en ingestuurd voor diagnosestelling (diagnostische excisie) middels microscopisch weefselonderzoek. Zeker indien er een sterke verdenking bestaat op de mogelijkheid van een melanoom wordt de verdovingsvloeistof bij voorkeur op enige afstand van de plek rondom ingespoten met als achterliggende gedachte dat dit mogelijk van invloed zou kunnen zijn op een reductie van het “provoceren van uitzaaiingen” (Field Block Anesthesie).

Aansluitende chirurgische behandeling: re-excisie en poortwachterklierprocedure(?)

Re-excisie: ruimer uitsnijden

Nadat de diagnose “melanoom” is gesteld volgt een chirurgische nabehandeling afhankelijk van de Breslow-dikte(klik hier voor uitleg) van het melanoom. In theorie kunnen er zich in het onderhuids vetweefsel rondom de plaats waar eerder het melanoom werd verwijderd nog losse cellen bevinden als begin van een uitzaaiing. Afhankelijk van de dikte van het melanoom vindt daarom nog een ruimere excisie van het litteken plaats (re-excisie) waarbij de afstand van de nieuwe insnede ten opzichte van het litteken van het diagnostische excisie-litteken in alle richtingen wordt bepaald (in cm) door de Breslow-dikte van het melanoom:

Breslow-dikte melanoom (mm) Marge re-excisie
0 mm Voorstadium (in situ) 0,5 cm
tot en met 2 mm 1 cm
meer dan 2 mm 2 cm

NB: een marge van 1 cm rondom betekent dat aan beide kanten van het litteken 1 cm aanvullend wordt weggesneden : totale breedte = 2 x 1cm (!)

NB: de uiteindelijke lengte van het litteken van de re-excisie wordt bepaald door de lengte van de diagnostische excisie + 2 keer de re-excisiemarge

Meer weten…..lees hier verder

Bij het opstellen van deze webpagina’s over de behandeling vn het melanoom werd gebruik gemaakt van de richtlijn “Melanoom van de huid”(2012), uitgebreid met meerdere eigen illustraties en tekst.
Surgipoort dankt Dr. Maarten W. Nijkamp, chirurg i.o. in het Diakonessenhuis Utrecht, voor het reviseren van deze pagina naar aanleiding van de recentste inzichten zoals gepresenteerd op het Amerikaans chirurgisch oncologisch jaarcongres (SSO) te Washington maart 2013.

Terug naar boven