Sleutelbeen operatie

Chirurgische behandeling: Operatief herstel sleutelbeenbreuk

Op deze pagina vindt u een schematische weergave van de operatie van een gebroken sleutelbeen (clavicula).

U dient zich hierbij goed te realiseren dat voor iedereen de operatie anders kan worden uitgevoerd. De wijze van operatief herstel, i.e. gebruikte materiaal (plaat + schroeven of pen) kan verschillen per patiënt.

sleutelbeenbreuk_clavicula

Het operatief behandelplan zal naast de overwegingen zoals gesteld op de clavicula-pagina afhankelijk zijn van o.a.:

  • de aard van de breuk: 2 of meerdere stukken, grote stukken of verbrijzeling, etc.
  • de plaats van de breuk: in het midden of aan een van de uiteinden
  • de leeftijd van de breuk: verse acute botbreuk (meestal minder dan 1 week oud) of langer bestaand en onvolledig geheeld (pseudo-arthrose)

Onderstaand volgt een schematisch “beeldverslag” van een enkelvoudige (breuk in 2 stukken) claviculafractuur:


Operatie met plaatje en schroeven

Als een snele hervatting van de sportactiviteit of werkzamheden op de voorgrond staat kan worden gekozen voor dit type operatie: bijvoorbeeld de motorracer/crosser die soms al na 1 a 2 weken weer kan rijden

Het nadeel van deze ingreep is onder andere (naast de gewone weliswaar kleine risico’s van een operatie) een groot litteken, kleine kans op wondinfectie en daardoor soms slechtere botgenezing, een tweede operatie na half jaar om het materiaal eruit te halen, gevoelsstoornis rond het littekengebied, letsel van de omliggende bloedvaten (uitzonderlijk).

tour_de_france_clavicula_sleutelbeenbreuk


Het grote voordeel is dat het sleutelbeen meteen "vast" zit waardoor het herstel minder pijnlijk is en men in sommige gevallen al weer heel snel de competitiesport kan hervatten

clavic1

De patiënt ligt in rugligging, onder narcose, met het hoofd afgedraaid van de aangedane zijde in halfzittende houding.


clavic14

Na een incisie in de huid over het verloop van de clavicula, wordt de breuk vrijgelegd en worden de stukken weer op elkaar gepast (repositie). Op deze figuur wordt de wond opengehouden door kleine wondspreiders om het zicht op het operatiegebied te verbeteren.


clavic3

Soms is het lastig om beide uiteinden goed passend op elkaar te krijgen. Er wordt gebruik gemaakt van speciale repositie-klemmen om de botstukken stevig beet te kunnen pakken.


clavic15

Vervolgens wordt een speciaal hiervoor ontwikkeld plaatje (onderaan deze pagina) geplaatst.


clavic5

Het wordt tijdelijk op zijn plaats gehouden met behulp van kleine platenklemmen


clavic6

In het bot worden zeer voorzichtig enkele gaten geboord met een speciale accuboor. De gaten worden door het hele bot heen geboord. Dit is een riskante manoeuvre omdat vlak onder de clavicula enkele grote bloedvaten naar de arm lopen welke niet mogen worden beschadigd.


clavic7

Aansluitend wordt het plaatje vastgeschroefd met zelftappende schroeven. Op de plaats waar de breuk loopt kan uiteraard geen schroef worden geplaatst.


Clavic13

Op de Rontgenfoto is het resultaat te beoordelen: de stand van het sleutelbeen is goed.


clavic9

Een proefopstelling buiten de patient met een “losse clavicula”.


Operatie met pennetje bij dwarse breuk in 2 stukken

mode_model_clavicula

Als de schouder smaller is geworden of als om andere (beroepsgebonden) redenen een verbetering/herstel van de normale vorm gewenst is, kan voor operatieve fixatie met een klein pennetje worden gekozen.


sleutelbeenbreuk_clavicula_operatie_pen

Via een klein sneetje (klein littekentje) kunnen de 2 losse stukken met een pennetje aan elkaar worden geregen. Het pennetje kan naderhand via hetzelfde sneetje na enkele weken/maanden worden verwijderd.


clavicula_sleutelbeenbreuk_pen

Het nadeel van deze wijze van fixatie is dat de 2 stukken nog een heel klein beetje kunnen bewegen wat soms pijnklachten kan geven tijdens plotse bewegingen. Het is raadzaam om in dit geval enkele weken "rustig aan" te doen.


Bron

Het getoond beeldmateriaal zoals weergeven op deze pagina werd ter beschikking gesteld door de producent. Aan dit operatieverslag kunnen geen rechten worden ontleend. De webmaster stelt zich niet verantwoordelijk voor complicaties tengevolge van onoordeelkundig gebruik of foutieve indicatiestelling bij toepassing van het hierboven getoond materiaal.

Terug naar boven