Diverse typen operatie dikke darmkanker

Op deze webpagina staat informatie met foto’s over diverse soorten operaties aan de dikke darm. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

NB.: de hierna getoonde foto’s tonen beelden van "open operaties". Tegenwoordig worden de meeste operatie laparoscopisch uitgevoerd. In essentie komt de verwijdering van het gedeelte van de dikke darm waarin de darmkanker zit zowel bij de open als de laparoscopische operatie zit op hetzelfde neer.

Lees eerst de andere dikke darmkanker webpagina’s:

Diagnose kanker dikke darm en Voorbereiding operatie.

De operatie

Voor een operatie aan de dikke darm moet u worden opgenomen en de operatie wordt verricht onder algehele anesthesie ("narcose"), meestal aangevuld met een verdoving via een prik in de rug (ook gebruikt voor pijnbestrijding na de operatie).

De soort operatie is afhankelijk van de oorzaak van de afwijking en de plaats van de afwijking in de dikke darm. De duur van de operatie zal afhangen van de omstandigheden, maar meestal 2 a 3 uur. Hieronder staan de meest frequent uitgevoerde dikke darm operaties (colonresecties) schematisch weergegeven inclusief enkele "live"-operatiefoto’s.

Nadat het aangedane darmdeel is verwijderd zal de chirurg altijd proberen de resterende darmdelen weer met elkaar te verbinden. Een dergelijke verbinding noemt men een anastomose. Van te voren kan de chirurg u wel globaal de te verwachten operatieprocedure uitleggen.

colon3

Op de tekening links ziet u een schematisch overzicht van de dikke darm met de aanvoerende bloedvaten (rood) en bijbehorende lymfeklieren (blauwe stippen). (Appendix = blinde darm)

De dikke darm wordt door drie grote hoofdslagaders van vers bloed voorzien welke via een uitgebreid vertakt netwerk onderling zijn verbonden. De aders lopen hieraan parallel en voeren het bloed met de opgenomen voedingsstoffen, opgenomen uit het darmkanaal, af naar de lever en verder. Weefselvocht (lymfe) wat niet via de aders terugstroomt vindt zijn weg via de lymfevaten en bijbehorende lymfeklieren ("filters"). Eventuele kankercellen kunnen zowel meestromen met de lymfeklieren (lymfeklieruitzaaiing) alsook via het bloed naar onder andere de lever (leveruitzaaiing).

Bij de verwijdering van een stuk dikke darm worden tegelijkertijd de afvoerende lymfebanen en lymfeklieren, welke parallel met bloedvaten lopen, mee verwijderd voor onderzoek in het weefsellaboratorium.


Verschillende soorten dikke darmoperaties

Sommige foto’s op onderstaande pagina kunnen confronterend zijn.Terug naar boven