Klassieke operatie via buikholte endeldarmkanker

Beeldverslag: Operatie endeldarmkanker

Het nu volgend beeldverslag toont een operatie waarbij een gedeelte van het rectum wordt verwijderd in verband met de aanwezigheid van een kwaadaardige tumor. De ingreep toont in essentie een “low anterior resectie volgens het Total Mesorectum Excisie (TME)- principe” (na voorafgaande bestraling) zoals deze al vele jaren gemeengoed is onder oncologisch chirurgen in Nederland. De wijze van opereren behelst het volledig medenemen van het vetweefsel rond de endeldarm (rectum). Tegelijkertijd worden belangrijke zenuwen (oa. ivm potentie) meer gespaard. Door deze techniek, die in de 90-er jaren landelijk is ingevoerd, is de kans op terugkomst van de ziekte in het operatiegebied aanzienlijk gereduceerd.

Men dient zich goed te beseffen dat de wijze van resectie en operatie door andere chirurgen op iets andere wijze kan worden uitgevoerd alsmede het feit dat de situatie voor iedere patient weer anders kan zijn. De operatie wordt tegenwoordig steeds vaker als kijkoperatie uitgevoerd waarbij in essentie dezelfde ingreep wordt uitgevoerd maar dan slechts via enkele kleine sneetjes in de buikwand.

Sommige foto’s op onderstaande pagina kunnen confronterend zijn.Bij het opstellen van deze webpagina's over de diagnostiek en behandeling van dikke darmkanker werd gebruik gemaakt van de richtlijn "Colo-rectaal carcinoom 2014"
Voor het gebruik van foto's van patiënten werd toestemming verkregen. Voor het gebruik van beeldmateriaal van andere websites werd toestemming aangevraagd/verkregen.

Terug naar boven