Knie- slijmbeurs operatie

Operatie aan een bursa
(slijmbeurs op bijvoorbeeld elleboog of knie)

Inleiding

Deze webpagina geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van de geïrriteerde slijmbeurs en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie voor iedereen weer anders kan zijn.

Wat is een slijmbeurs?

slijmbeurs02

De slijmbeurs is een soort stootkussentje op uitstekende botdelen of tussen botdelen in en is normaal altijd aanwezig. De meeste klachten komen voor bij de slijmbeurs op de elleboog en knie.

De slijmbeurs kan door een klap of een val zodanig beschadigd worden dat deze zich vult met bloed. Op dat moment kan men meestal volstaan met het leegzuigen van de slijmbeurs.

Anders is het, wanneer de slijmbeurs herhaaldelijk wordt beschadigd. Door het neerslaan van de eiwitten aanwezig in de slijmbeurs na de bloeduitstorting en door de verdikking van de slijmbeurs­wand, kan er een blijvende zwelling met vochtophoping en irritatie ontstaan (zie foto links: chronische slijmbeursontsteking thv de knieschijf). Het steunen op de elleboog of op de knie is dan pijnlijk.


De behandeling

Als eerste stap in de behandeling komt het leegzuigen en het inbrengen van een corticosteroïd-preparaat met verdovingsvloeistof in aanmerking. Indien dit niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt meestal tot operatieve verwijdering van de slijmbeurs besloten. De ingreep vindt plaats onder verdoving van de gehele arm of been tijdens een dagbehandeling.



Indien men de slijmbeurs na verwijdering openknipt ziet men de onregelmatigheden in de van oorsprong gladde wand tgv chronische irritatie.

De holte die na operatieve verwijdering ontstaat vult zich in het algemeen met wat bloed, hierdoor kan het lijken alsof de ingreep niet het gewenste resultaat heeft gehad. Deze zwelling verdwijnt echter in de loop van enkele weken. Soms is een extra ontlastende punctie nodig om overtollig wondvocht af te zuigen.

Bij acute ontstekingsverschijnselen van de slijmbeurs wordt in eerste instantie volstaan met het aanleggen van een nat verband om het ontstekingsproces te keren. Meestal is dit na 2 a 3 dagen succesvol. Indien er echter een abces ontstaat door een begeleidende bacteriele infectie moet de slijmbeurs worden opengesneden. De pussige inhoud kan gemakkelijk naar buiten komen.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Natuurlijk kan er een nabloeding optreden of kan de wond geïnfecteerd raken. Dit komt gelukkig weinig voor. In noodgevallen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek chirurgie van uw ziekenhuis.’s Avonds en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoed Eisende Hulp. Een recidief is ook mogelijk: de slijmbeurs komt dan weer terug.

De nabehandeling

Veel pijnklachten zult u, als de verdoving uitgewerkt is, niet hebben. Na een of twee dagen kan het drukverband verwijderd worden. U krijgt zo nodig voor enige tijd een steunkous. Soms is er een drain ingebracht die na enkele dagen kan worden verwijderd op de polikliniek.

Terug naar boven