Operatiefoto’s melanoom kuit en liesklier

Beeldverslag operatie: Re-excisie litteken en poortwachterklierprocedure

Voor informatie over het principe van de poortwachterklier klik hier.

Casus: Bij deze patiënt(e) werd in een eerder stadium een melanoom van 1,5 mm Breslow-dikte thv de achterzijde van de kuit verwijderd.

Behandeling: Re-excisie (1 cm marge) en poortwachterklierprocedure

Sentinel Node (poortwachterklier) SCAN

Met behulp van een gecombineerde opsporingstechniek (combinatie van inspuiting van lage dosis radioactieve vloeistof (enkele uren voor de operatie) en inspuiting van een blauwe kleurstof (tijdens narcose) beiden rond het oude litteken) wordt de lymfeklier opgespoord.

sentinel_node_scan_lies

Direct na inspuiting van de radioactieve vloeistof rond het litteken wordt een scan van de lies gemaakt alwaar de vloeistof zich verzamelt (zie verloop blauwe pijl) in de schildwachtklier. Naarmate de tijd vordert zullen ook andere klieren aankleuren aangezien de vloeistof wegstroomt met de lymfestroom. Op deze foto is zo te zien dat een andere klier hogerop gelegen in de “schakeling” ook reeds aankleurt.


sentinel node scan

De radioloog markeert de plaats van de poortwachterklier op de huid van de lies met een zwarte merkstift


N.B.: Het aankleuren van deze poortwachterklier geeft alleen aan dat er een “verbinding” bestaat met het litteken waar het melanoom was gelegen. Dit wil dus niet zeggen dat er reeds een eventuele uitzaaiing in zit.

litteken_kuit.jpg

Het litteken na eerdere verwijdering van het melanoom.(Excisie door oncologisch/algemeen chirurg)


stroompatroon_blauw

Tijdens narcose wordt een blauwe kleurstof op vier plaatsen rond het oude litteken ingespoten. Nadien wordt de inspuitplaats enkele minuten gemasseerd om de kleurstof sneller naar de lies te laten


probe_lies

Met een Gamma-probe (radioactiviteit-teller) (metalen staaf op de foto) wordt de poortwachterklier opgespoord aan de hand van de verhoogde radioactiviteit op die specifieke plaats in de lies.


incisie_lies

Incisie ter hoogte van de gemarkeerde plaats in de lies


exploratie_lies


closeup_lies

Door het opsporen van een blauw aankleurend lymfevat kan aansluitend de poortwachterklier (blauwe kleur (zie pijl op foto) worden opgespoord.

Met de Gamma-probe wordt nogmaals de verhoogde radioactiviteit in de bewuste klier bevestigd en wordt de klier vervolgens verwijderd.


sentinel_node

Nadat de klier is verwijderd


sluiten_lies

wordt het wondje in de lies gehecht.


re_excisie_meten

Het oude litteken (paarse stippellijn) wordt met 1 cm marge in alle richtingen gemarkeerd. Vervolgens wordt dit gemarkeerde huidgebied inclusief onderhuids vetweefsel in een stuk verwijderd.


na_excisie

De foto toont na excisie dat door de spanning op de weefsels de huidwond verder open spreidt.


sluiten_kuit

De wond wordt gesloten (in dit geval met huidnietjes) en een wonddrain voert in de navolgende dagen het overtollige wondvocht af dmv een vacuümsysteem.

Meestal lukt het om de wond te sluiten zonder gebruik te hoeven te maken van een bedekking middels een huidtransplantatie.



Bij het opstellen van deze webpagina’s over de behandeling vn het melanoom werd gebruik gemaakt van de richtlijn “Melanoom van de huid”(2012), uitgebreid met meerdere eigen illustraties en tekst.

Terug naar boven